Лекарства в аптеките ще има, заяви  заместник-министърът на здравеопазването Илко

...
Лекарства в аптеките ще има, заяви  заместник-министърът на здравеопазването Илко
Коментари Харесай

Зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов: Лекарства в аптеките ще има

" Лекарства в аптеките ще има ", заяви  заместник-министърът на опазването на здравето Илко Гетов по Българска национална телевизия. " Забраната е краткотрайна за към 8 седмици. Към днешна дата има сериозен дефицит единствено за един единствен инсулин в страната. Всички пациенти, които са потърсили инсулин, са задоволени ", добави Гетов.

Илко Гетов уточни, че с цел да не се основава стрес са препоръчани единствено медикаментите за диабет и антибиотиците.

" Само за трите седмици, в действителност в този момент изтичат, откогато е въведено, съпоставено със същия интервал на предходната година, към 1/3 е намаляла използването на антибиотици. Ако приемем, че половината от тези проценти са същински проценти, защото може да има презапасяване и други разнообразни фактори, ние знакът - понижаване на лекарствената приложимост на антибиотици и предварителна защита на антибиотичната устойчивост, сме го постигнали с една мярка ", разяснява Илко Гетов.

Относно поисканата от Българския лекарски съюз от ефира на Българска национална телевизия негова оставка Илко Гетов съобщи, че това не би трябвало да се комуникира през медиите. Повод за поисканата оставка е казусът с електронните предписания.

" Нито едно от решенията във връзка с електронните предписания не е взимано персонално и еднолично единствено от мен ", акцентира Илко Гетов.

Той изясни, че решението за въвеждането на електронните предписания е станало след решение на здравната комисия в Народното събрание.

" За мен персонално няма връщане обратно електронната рецепта. За целия интервал са предписани към 325 000 предписания за антибиотици, като са изпълнени към 70 % от тях. Намалява с доста бърз ритъм делът на анулираните електронни предписания по разнообразни аргументи ", сподели още Илко Гетов.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР